Γεω-χωρική βάση δεδομένων παραλιών

Θα αναπτυχθεί μια εύχρηστη βάση δεδομένων σε περιβάλλον WEB-GIS για τις παραλίες της Λέσβου, Χίου και της Κύπρου που θα περιέχει τα φυσικά (π.χ. μήκος, έκταση, μέγιστο πλάτος, προσανατολισμός, είδος ιζήματος, παρουσία εκβάλλοντος ποταμο-χειμάρρου) και ανθρωπογενή (πρόσβαση, οικιστική ανάπτυξη και υποδομές, παρουσία παράκτιων έργων) γεω-χωρικά χαρακτηριστικά όλων των παραλιών.

Θα χρησιμοποιηθεί όλη η διαθέσιμη ιστορική πληροφορία (π.χ. δορυφορικές εικόνες, αεροφωτογραφίες και αποτυπώσεις εδάφους – αιγιαλοί), η οποία και θα ψηφιοποιηθεί. Ως εσωτερικά όρια των παραλιών θα τεθούν σταθερές (με βλάστηση) αμμοθίνες, πόδες εσωτερικών παράκτιων κρημνών ή/και ανθρωπογενείς κατασκευές, όπως παράκτιοι δρόμοι, εξέδρες, παράκτιοι τοίχοι και κτίρια, ενώ ως εξωτερικά όριο η ακτογραμμή.

Η ψηφιοποιημένη πληροφορία θα καταχωρηθεί σε περιβάλλον WEB-GIS. Η γεω-χωρική βάση δεδομένων θα είναι δυναμική, θα χρησιμοποιήσει Υποδομές Χωρικών Δεδομένων  (Spatial Data Infrastructures-SDIs) και θα είναι συμβατή με την Ευρωπαϊκή Νομοθεσία για την αποθήκευση χωρικών δεδομένων (Οδηγία 2007/2/EC, INSPIRE Directive). Η καταχώριση/επεξεργασία της πληροφορίας θα γίνει με ταυτόσημο τρόπο για Λέσβο, Χίο και Κύπρο. Όμως θα γίνουν δύο διακριτές βάσεις, μία για Λέσβο και Χίο και μία για Κύπρο, με διαφορετικά κριτήρια πρόσβασης.

Τέλος, θα γίνει στατιστική επεξεργασία των γεω-χωρικών χαρακτηριστικών των παραλιών για την αναγνώριση πιθανών συσχετίσεων μεταξύ διαφορετικών μεταβλητών (πχ. μεταξύ μήκους, μέγιστου πλάτους, προσανατολισμού και υφιστάμενων παράκτιων μέτρων προστασίας). 

BEACHTECH WEB-GIS