Ο Δήμος Πέγειας συμμετέχει ως εταίρος στο ερευνητικό πρόγραμμα «Παράκτια διάβρωση λόγω κλιματικής αλλαγής: εκτίμηση και τρόποι αποτελεσματικής αντιμετώπισης σε τουριστικές περιοχές του Βορείου Αιγαίου και της Κύπρου», που χρηματοδοτείται από το «Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Interreg V-A Ελλάδα-Κύπρος 2014-2020».  Το έργο συντονίζεται από το Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Στο εταιρικό σχήμα συμμετέχουν επίσης η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και το ΤΕΠΑΚ, με το Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών και Μηχανικών Γεωπληροφορικής- Εργαστήριο Τηλεπισκόπησης και Γεωπεριβάλλοντος.

Το έργο έχει ως κύριο στόχο την ανάδειξη του τρόπου προσαρμογής της παράκτιας ζώνης στους κινδύνους, όπως πλημμυρικές καταστροφές και παραλιακή διάβρωση, που οφείλονται στην Κλιματική Αλλαγή, μέσω της ολοκληρωμένης εκτίμησης τους και της αξιολόγησης των έργων αποτελεσματικής προστασίας, δράσεις που θα συνεισφέρουν στη βιώσιμη ανάπτυξη ενός από τους πιο νευραλγικούς τομείς της Ελληνικής και Κυπριακής οικονομίας, του παραλιακού τουρισμού. Σχεδιάστηκε ένα αλληλοσυμπληρούμενο και ολοκληρωμένο πρόγραμμα δράσεων που θα υλοποιηθούν με τη στενή συνεργασία του Πανεπιστημίου Αιγαίου, του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου, της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου και του Δήμου Πέγειας, οι παραλίες των οποίων αντιμετωπίζουν ήδη πολύ σημαντικά προβλήματα διάβρωσης.

Πρόσφατα πραγματοποιήθηκε συνάντηση  στον Δήμο Πέγειας μεταξύ του Δήμου Πέγειας, του Πανεπιστημίου Αιγαίου και του ΤΕΠΑΚ, στην παρουσία του Δημάρχου Πέγειας, Μαρίνου Λάμπρου. Στη συνάντηση συμμετείχαν η κα Μ. Λοϊζίδη, εκτελεστικός μηχανικός του Δήμου Πέγειας οι κ. Θ. Χασιώτης, επιστημονικός υπεύθυνος του προγράμματος και Ό. Ανδρεάδης από το Εργαστήριο Παράκτιας Μορφοδυναμικής, Διαχείρισης και Θαλάσσιας Γεωλογίας του Τμήματος Ωκεανογραφίας και Θαλασσίων Βιοεπιστημών του Πανεπιστημίου Αιγαίου, ο Καθηγητής Δ. Χατζημιτσής, η Δρ. Χ. Παπούτσα και οι Δρ. Χ. Μέττας, Ε. Ευαγόρου και Δρ. Κ. Παναγιώτου από το ΤΕΠΑΚ.

 

Περισσότερα στο άρθρο του pafosnet.com